Sista rollen - Möjliggöraren

Den här rollen innehas av de som stillaittande och tigande ser, hör eller förstår att ett barn eller ungdom inte har det bra i sin familj. Jag tror ingen av oss har undgått att hamna i samtal om en annan person eller familj och lite bekymrat uttryckt oro över att något inte står rätt till. Rätta mig om jag har fel men vi som står bredvid, och inte vågar ta tag i det vi tror händer, är

Möjliggöraren - alltid en vuxen, aldrig ett barn

- Make/maka

- Släkting

- Granne

- Arbetskamrat

- Chef

- Vänner

- Lärare

- Förskolepersonal osv. osv.


Genom att vi möjliggörare håller tyst, genom att dölja och välja att inte se, har t ex alkoholisten eller den våldsamme sluppit ta konsekvenserna av sitt handlande. På bekostnad av övriga familjemedlemmar.

Anledningen till att jag skriver att barn aldrig kan vara möjliggörare är för att barn alltid är i beroendeställning till sina föräldrar, barn är lojala och älskar för det mesta sina föräldrar. Därför kan man inte lasta barnen för att inte lyfta problem som finns i dens familj. Detta kan naturligtvis också bero på att någon i familjen har hotat barnet att inte berätta om vad som pågår.

MEN alla vi andra som är vuxna har en skyldighet att våga se, höra, lyssna och ingripa om det behövs. I vilket fall som helst MÅSTE vi lyssna på barnen och agera för att en förälndring kan komma till stånd.
Barnen är vår framtid och de har rätt till ett liv i lugn och ro där de kan få vara barn utan att axla det stora ansvar de gör genom att vara barn till alkoholist, en våldsam eller psykiskt sjuk förälder. Vi pratar ofta om den stora faran för oss att vistas ute i samhället pga allt våld som finns, men den största risken löper våra barn och unga i sina egna familjer.


Möjliggöraren - kanske du eller jag?

Vad har man för nytta av att veta att dessa roller existerar? Jo, många gånger är man inte nöjd med den situation man har i sin familj. Man kan känna igen sig i vissa roller. En möjlighet, om man har vetskap om ett beteende eller mönster man har, är att man då har en chans och ett val att förändra sitt sätt gentemot familjen, alkoholisten, den psykiska sjukdomen eller den våldsamme. Man behöver ofta hjälp med detta och det finns olika sätt att påbörja en förändring. Men kom ihåg - du kan inte bota, göra en förälder nykter/ren eller förändra din förälder. Du kan ta hjälp och förändra ditt eget sätt genom att börja forma en framtid som känns hanterbar och ljus.

GE ALDRIG UPP HOPPET

Vi hörs snart igen


Kommentarer
Postat av: madde

Du har så rätt så åsa!

2009-05-28 @ 19:22:25
Postat av: Karolina

Hej Åsa! Blir lite nyfiken. Hur kommer det sig att du skriver om medberoende i din blogg? Väntar på fler inlägg.

2009-06-07 @ 23:44:34
Postat av: Karolina

Hej Åsa! Blir nyfiken. Hur kommer det sig att du skriver om medberoende i din blogg? Jag väntar på fler inlägg.

2009-06-07 @ 23:46:44
Postat av: Åsa

Hej Karolina! Jag skriver om medberoende därför att så många barn och ungdomar (och vuxna anhöriga)drabbas så hårt av detta samtidigt som ingen vill prata särskilt mycket omdet. Detta trots att många mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Man tror att 200 000 barn i Sverige har en förälder som dricker för mycket och det innebär stort lidande. Lägg då också till det våld som ofta förekommer i samband med alkoholkonsumtion. Mörkertalet är stort då det gäller antal barn som är vittne till våld i sina familjer men det finns summor som säger att 200 000 barn är vittne till våld i sina familjer. En stor hälsorisk och ett stort samhällsproblem som det talas mycket tyst om.

2009-06-08 @ 00:45:45
Postat av: Anonym

Fortsätt skriva. Jag tror jag vet vad som hände efter leverpastejepisoden. Jag kom och spelade lite piano -Kalle Johansson :)

2009-06-08 @ 06:38:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0