Kriser i livet

Ingen människa kan gå genom livet utan att någon gång råka ut för händelser som skakar oss, skrämmer oss eller får oss att må dåligt. Ibland vet man varför man mår dåligt, ibland är det svårt att sätta fingret på vad det är som skapar ett illabefinnande.
Om vi lever i en familj där det förekommer alkohol, droger, våld eller psykisk ohälsa, kommer vi utan undantag att få en psykisk hälsa som får oss att må dåligt. Det kan tyckas enkelt att förstå varför, eftersom man lever i ett kaos, men jag ska ge er en förklaring som visar mekanismerna bakom och som gör att vi får ont både fysiskt och psykiskt. 

TRAUMA

När vi talar om stora katastrofer tänker vi oss ofta yttre dramatiska händelser med många inblandade som dör eller skadas som t ex Estonia, 11 september osv.
För barn innebär en katastrof att höra oförklarliga skrik eller hårda ord mellan föräldrar, att leva i missbruksmiljö, att närvara vid förälders psykos, bevittna våld mellan föräldrar, utsättas för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Katastrofen som barnet upplever kan beskrivas som ett trauma. Traumat innebär att barnet är med om en plötslig yttre dramatisk händelse som utlöser olika fysiska och psykiska reaktioner.

Trauma kan delas in i två kategorier:

Typ 1

- Omfattar enstaka händelser som t ex en olycka, naturkatastrof, plötsligt dödsfall. Händer alla människor någon gång i livet.

- Kan självläka utan traumabearbetning (med hjälp av föräldrar, anhöriga och vänner i ens omgivning)

Typ 2

- Innebär att barnet är med om en serie traumatiska händelser såsom misshandel, sexuella övergrepp, bevittna våld, krig, tortyr, vittne till misshandel av en förälder

- Självläker inte, traumabearbetning krävs


När vi utsätts för plötsliga händelser sker en mängd saker i kroppen och som får oss att reagera på tusendels sekunder. Hur vår reaktion blir, är individuellt, men vi reagerar! 
Vid ett typ 1-trauma reagerar vi med att försvara oss på olika sätt:
- genom att slåss
- genom att bli helt passiva
- genom att bli väldigt rationella ("stänga av" känslor för att kunna agera)
- genom att skrika och springa runt
- genom att fly

Jag ska försöka förklara varför det blir så här!


Hippocampus - "Röda klumpen"

En förklaring till de fysiska reaktioner som kan uppstå går att finna i vår hjärna och i den del som kallas limbiska systemet. Hippocampus (reptilhjärnan) är en del av detta system och dess funktion är bl a att varna oss vid fara. Dess funktion är alltså att säkra människans överlevnad genom att genom att sända ut hormoner (bl a adrenalin och noradrenalin) som omedelbart försätter kroppen i flykt- eller försvarsberedskap.


Exempel på hur hippocampus aktiveras
:

En kvinna är ute och går då hon plötsligt hör en bil som tvärbromsar och tutar. Ljudet från bilen får kvinnans hippocampus att på en tusendels sekund varna henne för faran och hon reagerar genom att snabbt hoppa undan. Hippocampus varning orsakar en belastning som skulle kunna beskrivas som en liten "röd fläck" på hippocampus. Då kvinnan sekunden efter bilens tvärbromsning och tutande, såg bilen och hörde ljudet, förstod hon vad det var som hade hänt och den informationen sändes vidare till hennes hjärna. I vår hjärna lagras all information precis som på en hårddisk och eftersom kvinnan hade information om vad en bil är (låg i hjärnans "bilfack"), fick hon en förklaring på vad hon blivit rädd för och hon kunde lägga händelsen rätt (i "bilfacket"). Vid förståeliga händelser reglerar kroppen anspänningen och "laddar ur" hippocampus genom olika reaktioner; efter händelsen med bilen började kvinnan darra, skaka och gråta. Kvinnan blev typ 1-traumatiserad! Andra människor kan reagera med skratt, gäspningar, svettningar. Vid urladdning kommer händelsen som gav upphov till den "röda fläcken" inte att ligga kvar som en belastning.
Jämför detta med att en kompis hoppas fram bakom en dörr och skrämmer! Vi hoppar till (reptilhjärnan varnar), vi ser och hör vem det är som skrämt oss (informationen om kompisen finns på hjärnans hårddisk) och vi börjar förhoppningsvis skratta och pusta ut (vi "laddar ur")!

Nästa gång ska jag beskriva vad som händer om vi är med om traumatiska händelser som återupprepar sig.

På återhörande


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0